Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви категорично, че няма да склони на примирие

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви категорично, че няма да склони на примирие
Коментари Харесай

Нетаняху: Няма да има спиране на огъня

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви изрично, че няма да склони на помирение с терористичната формация „ Хамас “ преди тя да освободи заложниците. Говорителят на израелската войска Даниел Хагари увери, че сега има „ филантропични паузи “ във военните дейности, само че не и прекъсване на огъня.

„ Няма да има прекъсване на огъня, до момента в който не бъдат освободени заложниците “, съобщи Нетаняху, само че не стана ясно, дали има поради всички заложници в ръцете на „ Хамас “. Вчера Катар удостовери импровизирано, че води договаряния за освобождението на дузина заложници, само че в подмяна Израел би трябвало да приключи огъня за три дни. Сред заложниците, за чието освобождение се договаря, са шестима американци, разясни Франс прес, съобщи БНР.

Увеличава се броят на палестинците, бягащи от яростните боеве в линията Газа. Около 50 хиляди избягаха единствено във вчерашния ден от обсадените северни елементи на палестинския анклав, откакто Израел отвори краткотраен кулоар за евакуация. Армията увери, че той ще остане отворен и през днешния ден.

Външните министри от Г-7 записаха в заключителната декларация от срещата си в Токио, че трайното решение на израелско-палестинския спор е основаването на две страни. Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани след края на войната да бъде формирано единно и ръководено от палестинци държавно управление на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност. Това виждане задълбочава разликите сред Съединени американски щати и техния съдружник Израел по въпроса по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещето на палестинските територии, щом израелската интервенция против „ Хамас “ завърши.

Израел няма планове да окупира Газа, нито да управлява региона за дълго, увери върховен израелски чиновник след предизвестия от най-близките съдружници на Израел – Европейския съюз, Англия и Съединени американски щати. Блинкън позволи единствено временен интервал:

„ Ясно е, че Израел не може да окупира Газа. Това, което чух от израелските водачи, е, че те не имат намерение да окупират отначало Газа. Така че остава единствено въпросът дали е нужен временен интервал и какви механизми могат да подсигуряват сигурността “.

 

Съединени американски щати и Израел са единни в мнението си, че „ Хамас “ не може повече да ръководи Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на линията израелските публични представители не са споменавали сформирането на без значение палестинско ръководство като надеждна алтернатива.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР